Glisemik indeks ve glisemik yük terimlerini ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Ancak bu kavramlar çok uzun bir süredir beslenme uzmanlarının ve sağlık profesyonellerinin dilinde. Hele ki şeker hastasıysanız bu kavramlara çok yakınsınız demektir.
Glisemik indeks nedir?
Glisemik indeks (GI), karbonhidratların kan şekerini yükseltme hızıdır. Bu oranı belirleyen faktör ise sindirim ve emilim hızıdır. Diğer bir deyişle, gıdanın midede sindirilmesi ve bağırsakta emilmesi ne kadar uzun sürerse glisemik indeksi o kadar düşük olur.
* Son zamanlarda, glisemik yük bu kavram için yenidir.
Glisemik yük nedir?
Glisemik yük kavramı, bir seferde tüketilen gıda miktarı olarak tanımlanabilir. Yani glisemik indeksi düşük yiyecekleri çok miktarda bir kerede yediğimizde, sanki yüksek glisemik indeksli yiyecekler yiyormuşçasına kan şekerimizi, karaciğer yağımızı ve daha birçok faktörü etkileriz.
Glisemik yük, kalorisi düşük ve sağlıklı olduğu için çok yemek yersek beni etkilemediğini anlatan ana terimdir.
Diyet yaparken glisemik indekse uymak zorunda mıyız?
Diyabet, karaciğer yağlanması, hipoglisemi gibi karaciğer ve pankreas metabolizmasını etkileyen faktörler varsa o zaman evet glisemik indekse (GI) göre beslenmeli ve glisemik indeksi düşük gıdaları tercih etmelisiniz.
Ancak sadece kilo vermek ve sağlıklı beslenmek için besin tercihi yapmak doğru olmayabilir. İşte sizin için daha önemli bir kavram: glisemik yük. Yani tek seferde kaç besin yediğinize dikkat etmek çok daha önemlidir.
Her iki kavrama da dikkat ederek ve dengeli bir glisemik indeks ve glisemik yük diyeti uygulayarak göbek yağ ve kilo problemlerini ortadan kaldırmak mümkün görünüyor.